Help mee om het tekort aan kinderopvang op te lossen


Waddinxveen – Janneke van Dalum heeft een missie: ze wil het kinderopvangtekort in Waddinxveen oplossen. Haar plan? Ze wil in zes maanden tijd 75 nieuwe opvangplekken voor kinderen tot vier jaar creëren. “Dit moet Waddinxveen gaan redden.”

De huidige situatie is schrijnend. De wachttijden voor nieuwe kinderopvangplekken zijn zo lang dat (nieuwe) ouders met de handen in het haar zitten. Verandert je werksituatie en wil je van dag wisselen? Vergeet het maar. Wil je meer gaan werken en heb je extra opvang nodig? Onmogelijk. En dat is als je al een plekje kan bemachtigen. De wachtlijsten zijn nu zo lang dat ouders tot anderhalf jaar op moeten wachten. Janneke: “Je moet je al inschrijven zodra je met de positieve zwangerschapstest in je handen staat.”

Hier wil Janneke iets aan doen. Zeven jaar geleden richtte ze Kinderopvang Waddinxveen op, een kleinschalige opvang via gastouders. Sindsdien is het tekort aan kinderopvang alleen maar groter geworden. “Waddinxveen is een groeigemeente. Er komen steeds meer jonge ouders bij. Daarnaast zijn de huizen in de nieuwe wijken alleen te betalen als beide ouders werken.”

Kinderopvang Waddinxveen heeft momenteel opvang voor zo’n 60 kinderen van nul tot vier via een tiental gastouders. Deze gastouders, die door heel Waddinxveen wonen, zijn gediplomeerd en bieden opvang in groepen van maximaal vijf kinderen. Janneke: “Gastouderopvang is eigenlijk onderbelicht, terwijl het goedkoper is dan een kinderdagverblijf en ook onder de kinderopvangtoeslag valt. Daarnaast is het persoonlijker. De kinderen hebben bij een gastouder echt een tweede thuis.”

Volgens Janneke is de gastouder de oplossing voor het opvangtekort. Normaal duurt het omscholingstraject voor nieuwe gastouders acht maanden, maar ze gelooft dat het diploma ook in vier maanden te halen is. Om gastouder te worden heb je een onder andere een MBO opleiding nodig en een EHBO-diploma. “Dit een thuisstudie. Wij gaan dit najaar via persoonlijke begeleiding de gastouders-in-opleiding versneld klaarstomen voor het examen. Deze begeleiding bieden wij gratis aan.” Janneke hoopt zo 20 nieuwe gastouders te vinden die drie tot vijf dagen per week kinderopvang kunnen bieden.

Nadat het examen is gehaald en de gastouder is bij de gemeente aangemeld, kunnen ze meteen van start als zelfstandige ondernemer. De dagelijkse invulling van de opvang kunnen ze op hun eigen manier doen. Janneke: “De meeste gastouders zijn ‘eigenwijze’ pedagogen of oud-leraren met een eigen visie op kinderopvang en wie belang hechten aan de ontwikkeling van een kind. Als jij dit bent, of je hebt iets met kinderen en wil graag als zelfstandige werken, kom dan naar onze informatieavond.”

Inschrijven ouder avond

5 sterren - gebaseerd op 8 beoordelingen
Noordkade 100c 2741GA Waddinxveen Zuid-Holland Nederland